Mis on Futupistik?

Futupistik on lihtne seade, mille abil on võimalik elektriseadme elektritarbimine nihutada tundidele, mil elektrihind on odav.

Kõige sobivam on nutipisktik just elektriliste veeboilerite jaoks – nendes on hulk vett, mis jahtub aeglaselt ning seetõttu on võimalik seda kütta, nö ette, juba tunde varem, kui reaalselt kasutama hakatakse. Elektriliste boilerite puhul võib futupistiku abil sääst olla kuni 40%.

Tõsi, on boilereid, millele futupistik ei sobi. Esmalt loomulikult boilerid, mida ei köeta elektriga – näiteks gaasiboilerid. Isegi kui neil on vooluühendus, siis nende elektritarve on väike ja selle pealt märkimisväärset kokkuhoidu ei saavuta. Samuti ei ole futupistikust käsu väiksemate, nö. läbijooksuboilerite puhul, mil vett soojendatakse tarbimishetkel. Kuna vee tarbimine ei ole probleemideta juhitav (ei taha meist keegi öösel kl 3 käte pesemiseks üles ärgata), siis futupistiku kasutamine nendel boileritel ei ole võimalik.

Lisaks elektrilistele boileritele sobib nutipistik hästi ka näiteks elektriradiaatorite tarbimise juhtimiseks, eriti näiteks õliradiaatorite puhul, millel on suurem soojusinerts.

25/11/2022